Enemmän kuin kesämökki

Myyn ympärivuotiseenkin käyttöön yltävän vapaa-ajan kiinteistöni, joka 50-luvulla on asuintaloksi rakennettu. Se sijaitsee Höytiäisen rannalla puolisen tuntia Kontiolahden kaupoista ja Kolin rinteistä. Tie perille, oma kaivo, pihapiirissä sauna (+liiteri ja huussi), vierasmaja / työhuone, varasto ja kompostikäymälä. Paikka sopii koiraperheelle, sillä koko iso piha on aidattu. Nuoriso voi vetäytyä puumajaan puhelimiensa kanssa, pienemmille riittää pihanurmea ja uimarantaa temmellettäväksi.

Olen asustanut paikalla melko säännöllisesti maaliskuusta 2020 viime syksyyn saakka. Mökkitalkkari on huolehtinut apuna viimeiset kymmenen vuotta. Lähinaapureina kesäkäytössä olevien mökkien yhteisö, jossa jokainen saa olla omassa rauhassaan. Yksin asuessani se on tuonut turvallisen olon, talvikuukausina turvan on tuonut Verisuren hälytysjärjestelmä.

Klikkaamalla linkkisanoja avautuu tarkempi kuvaus ja muutamia kuvia1 ja kuvia 2.  Jos olet kiinnostunut juttelemaan asiasta enemmän, laita postia os. laila.makinen@mentorit.fi.

Kuvan alla vielä muutamia vastauksia esitettyihin kysymyksiin:

- säännölliset hoitokulut: 1. tienhoitokulut aurauksineen n. 200 e / vuosi 2. sähkönkulutus vuosivertailuna viimeiset viisi vuotta n. 3000 kWh vuodessa, sama sekä 10 asteen peruslämmöllä että kokoaikaisessa käytössä. Vuoden 2020 maaliskuusta olen asunut täällä maalla, sitä ennen talvikausi peruslämmöllä (ilmalämpöpumppu). Asuessani uuninlämmitys aamulla ja illalla, lisänä vain ilmalämpöpumppu, sähköpattereita en ole käyttänyt lainkaan, vaikka ne joka huoneessa ja eteisessä vakiovarusteena ovatkin. Puita kului talvessa pienehkö liiterillinen. Nyt jää sekapuun lisäksi kolmen koivun klapit (n. 6 pinokuutiota).

- muut kulut: 1. nuohooja kerran kolmessa vuodessa 2. omalla kohdallani mökkitalkkari / mm. puunkaato- ja pilkkominen ym. raskaammat työt ja huoltohommat, mutta jos itse kykenee, ei näitä kuluja.

- kauppaan voidaan sopia kuuluvaksi mm. oksasilppuri, sähkösaha, höyläpenkki, pari vuotta vanha vetävä ruohonleikkuri, 2 vuotta vanha pulsaattoripesukone (hyvä linko samassa), pientyökalut, puutarhan pientyökalut, isot kukkaruukut, rakennetut kukkalaatikot, puutarhakalusteet, vanhahko lasikuituinen soutuvene. Myös huonekaluja ja keittiötarvikkeita sovitusti.

- lähin kauppa on Kontiolahdella sekä S- että K-market, Kolinportin kaupat melkein samalla etäisyydellä. Kauppa- ja kirjastoautot kulkevat Romppalantiellä n. kolmen kilometrin päässä. Siinä Hovilan risteys, jossa bussipysäkki, toinen pysäkki Kajaanintiellä n. 5 km:n päässä Ahvenisen / Romppalan risteyksessä.

- rakennuksen kunto on hyvä, vain pieniä korjauksia mm. savupiipun ylimmät tiilet tulossa vaihtoon

- ranta Höytiäisen selän puolella hiekkapohjainen, matala, lapsille sopiva. Laiturin kohdalla aikoinaan ruoppaus, mutta kaipaa uusimisen, saatavilla piirustukset, joilla lupa aikoinaan haettiin

- Puhas Oy:n kimpparoskis kätevästi tien varressa